Nov 16 2024
بردگی ایدئولوژیک یا Ideological slavery
نسل من در دورانی زندگی کرده که این دوران را میتوان بردگی ایدئولوژیک یا Ideological slavery نامید. شاید! میگویم شاید دنیای دیجیتال بتواند ما را از این بردگی برهاند. دلیل بکار بردن شاید نشانههایی است که میبینم، این نشانهها ست که مرا مجبور به شک کردن در دیدگاهم میکند.
اگر به تاریخ ۱۰۰ سال گذشته ایران نگاه کنیم ملت ما این یک قرن را بی وقفه در تلاش برای رسیدن به دموکراسی بوده با این همه جانفشانیها و تلاشی که کرده باز هنوز در خم همان کوچه اول هستیم. وضعمان امروز از ۵۰ سال پیش هم بدتر شده یعنی یک عقب گرد نیم قرنه.
برای درک بهتر “شاید”ی که بکار بردم بد نیست مثالی هم از دنیای بیرون از ایران بزنم. یک نگاه گزرا به آمریکای امروز به ما می گوید حتی مردمی که در یکی از مدرن ترین و پیشرفته ترین کشورهای دنیا زندگی می کنند هم نمی توانند خود را از دست این برده داری ایدئولوژیک رها کنند. کشوری که خود خالق دنیای دیجیتال بوده و اگر نگوییم بهترین دموکراسی را دارد حداقل یکی از بهترین دموکراسیها را دارد، البته بدون درنظرگرفتن کاستیهایی که در این سیستم هست.
یکی از اساسی ترین ابزار رسیدن به دموکراسی آزدی بیان است. حال با قبول این ادعا میتوانیم به این فکر کنیم که انقلاب دیجیتالی چه پیشرفتی میتواند در این زمینه ایجاد کند. با این پیش شرط که این ابزار بطور آزادانه در اختیار همه باشد و نه تنها بخشی از جامعه. نیاز به مثال در این مورد آخر نیست زیرا همگی تجربه این دو سه ده گذشته را داریم و دیدیم که رژیم های خودکامه چه راحت میتوانند این ابزار را هم مختل کنند یا در اختیار امیال خود بگیرند.
یک نمونه دیگر آن هم همین انتخابات اخیر آمریکا است که با اینکه آمریکا یک کشور دموکراتیک است باز نتیجه انتخاب مردم را دیدیم.
آیا کسی میتواند با اطمینان کامل بگوید که این انتخابات اخیر بدون دخالت قدرتهای پشت پرده انجام شده!؟ پاسخ من به این سوال یقینا منفی است. همگی دیدیم که بلافاصله با ورود ایلان ماسک به تیم ترامپ یک مرتبه یک پیرمرد هشتاد و چند ساله چه انرژی بدست آورد و عاقبت نتیجه آنرا را هم دیدیم.
این تاثیر گذاری دقیقا همان است که در واژه بردگی ایدئولوژیک تعریف میشود. به این معنی که برده دارانی که ترامپ و ماسک نام دارند با ابزاری که در دست دارند مردم را به بردگی میگیرند و به آنها القا میکنند که بهترین گزینه در این انتخابات یک سرمایهدار بیمار جنسی روانی است با همکاری یک بیمار روانی معتاد دیگر.
برای جمع بندی باید گفت اگر بخواهیم برده داری گذشته که امروز هنوز در تلاش برای از بین بردنش هستیم ادامه نیابد باید از همین اول جلو بردهداری نوین ایدئولوژیک دیجیتالی را همین اول بگیریم. در دست داشتن ابزار قدرتمندی مثل تویتر دست بیمارانی مثل ترامپ، پوتین، خامنه ای یا ماسک خطرش به مراتب بیشتر از دنیایی است که پیش از دوران دیجیتال زیسته بودیم
بردگی_ایدئولوژیک#
#Ideological_slavery
پ.ن: شاید توضیح واضحات باشد ولی باید گفت تا برداشت اشتباه از واژهها نشود
تعریف بردگی ایدئولوژیک از نظر من پدیدهای است که ما در سالهای دهه ۶۰ و ۷۰ گرفتار دگمهایی شدیم که باعث فروپاشی دهها کشور شد. ایدئولوژیهایی که نه درست درک شدند و نه درست اجرا، مثل ایدههای خوب مارکس که هیچگاه نه خوب درک شدند و نه خوب اجرا در نتیجه بجای رسیدن به دنیایی مطلوبتر به دنیایی به مراتب بدتر رسیدیم
نوشته: خُسن آقا در ساعت: 1:20 pm در بخش: آزادی بیان,اجتماعی,سیاسی
پیام |